Novi Filmograf

PORTAL ZA BOLJU KINEMATOGRAFIJU

O nama

NOVI FILMOGRAF – filmski časopis Udruženja filmskih umetnika Srbije počeo je sa izlaženjem 2005. godine u Beogradu. Nastavljač je filmskog časopisa „Filmograf“ koji je u Beogradu izlazio (tromesečno) od 1976-1989. godine. U tom periodu izašlo je ukupno 45 brojeva.

Stari „Filmograf“ je bio srpski i jugoslovenski filmski časopis koji je izdavalo Udruženje filmskih radnika Srbije uz saradnju s Društvom filmskih radnika SR Hrvatske, Udruženjem filmskih radnika SAP Vojvodine, potpisnicima tada „samoupravnog sporazuma“ o izdavanju „Filmografa“ (Avala film, Avala pro-film, Centar film, Dunav film, Inex film i Zvezda film) kao i Institutom za film u Beogradu. Urednici časopisa su bili Božidar Zečević i Predrag Golubović. Stari „Filmograf“ je bio jedinstven i značajan časopis u to doba jer – kao jedini – težište nije stavljao na estetičku problematiku filma, nego stručno i dokumentarno obrađivanje pitanja rada i organizacije domaće kinematografije (proizvodnja, distribucija, prikazivanje, i sve druge takozvane prateće kinematografske delatnosti). Takođe, časopis je donosio iscrpni kalendar filmskih događaja u zemlji i inostranstvu, izveštaje sa domaćih i inostranih filmskih festivala, kritike domaćih i, nešto ređe, stranih filmova, recenzije domaćih filmoloških knjiga i časopisa, napise o savremenom filmu, tehnologiji, o filmskom amaterizmu, televiziji itd.

Posle petnaestogodišnje pauze u izlaženju, Udruženje filmskih umetnika Srbije u jesen 2005. godine obnavlja izlaženje „Filmografa“, sada kao NOVI FILMOGRAF, kada za glavnog i odgovornog urednika imenuje Božidara Zečevića, a za direktora časopisa Žarka Dragojevića. Uređivačka koncepcija i politika NOVOG FILMOGRAFA nastavlja se na koncepciju i domete predhodnika, ali je taj koncept osavremenjen, obogaćen i prilagođen duhu i potrebama našeg vremena. To se, pre svega, odnosi na davanje primata filmskoj kritici i drugim oblicima filmskog stvaralačkog mišljenja, istorijskom i teorijskom istraživanju, ali i društvenom angažovanošću časopisa.

Časopis je finansijski podržan od strane Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije.

  • Facebook
  • Google+
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Orkut
  • Twitter
  • Digg
  • YouTube
  • Delicious