Novi Filmograf

PORTAL ZA BOLJU KINEMATOGRAFIJU

Odluka žirija kritike Srpskog ogranka Fipresci

Žiri kritike Srpskog ogranka Fipresci, koji je pratio domaći takmičarski program na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma 2015. g, u sastavu:

Božidar Zečević, predsednik, Dragan Jovanović, Ivana Kronja

odlučio je da dodeli sledeće nagrade:

 

 1. Nagradu za najbolji srpski dokumentarni film u sve tri kategorije (kratki/srednjemetražni/dugometražni) osvojio je srednjemetražni film SLIKAR I BERAČICA GROŽĐA (Srbija, 2014), scenariste i reditelja Nikole Lorencina, za izuzetan doprinos dokumentarcu na temu kulture i umetničke baštine.
 2. Nagradu za najbolji srpski kratki igrani film osvojilo je CVEĆE ZLA (Srbija, 2014), scenariste i reditelja Sabolča Tolnaja, za veseli dendizam koji u neoavangardnom duhu ostvaruje kritičku travestiju mračnih društvenih promena.
 3. Nagradu za najbolji film u kategoriji animirani i eksperimentalni film osvojio je eksperimentalni film VEČE UZ RADIO (MUZIKALNI DNEVNIK 5) (Srbija, 2014) reditelja i animatora Miloša Tomića, za uspeli muzičko-audiovizuelni eksperiment koji pogledom u budućnost mladih naraštaja nastavlja temu Simfonije sveta.

 

 SAOPŠTENJE ŽIRIJA KRITIKE SRPSKOG OGRANKA FIPRESCI:

Žiri kritike Srpskog ogranka Fipresci, koji je ocenjivao domaća ostvarenja u programima Srpski film i Microwave, želi da pohvali inicijativu FEST-a za uvođenje nacionalne selekcije i pružanje posebne podrške domaćem nezavisnom umetničkom filmu.

Žiri u sastavu: dr Ivana Kronja, predsednica, Milorad Đokić, Srđan Vučinić

doneo je odluku da kao najbolji film u selekciji Srpski film na FEST-u 2015. nagradi film ENKLAVA (Srbija, Nemačka, 2014) scenariste i reditelja Gorana Radovanovića. ENKLAVA nudi uzbudljivo putovanje u svet nesigurnosti i donedavnih ratnih sukoba na prostoru Kosova i Metohije, viđen očima srpske i albanske dece. Zrelim vođenjem dece-glumaca i čitave glumačke ekipe, dramaturgijom koja znalački prati melodramsku liniju radnje, uzroke i posledice nasilja, i modernim i dinamičnim filmskim jezikom ENKLAVA dočarava traume povređenog detinjstva, težinu savremenog života na KiM i mogućnosti pomirenja i katarze.

Za poseban doprinos srpskom nezavisnom art filmu Žiri nagrađuje film UNUTRA (Srbija, 2015), autora Mirka Abrlića i Jelene Marković, za izvanrednu analizu moralne i društvene korupcije unutar zatvorskog života i sveta narkomanije, postignutu minimalističkim sredstvima i odličnom usklađenošću scenarija i svih izražajnih sredstava u filmu.

Rubrika: Vesti
 • Facebook
 • Google+
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Orkut
 • Twitter
 • Digg
 • YouTube
 • Delicious