Novi Filmograf

PORTAL ZA BOLJU KINEMATOGRAFIJU

Nagrade UFUS-a u 2008. godini

Žiri u sasatavu: Jovan Marković, scenarista, Dragomir Zupanc, filmski reditelj, Vladimir Blaževski, filmski reditelj, Božidar Zečević, dramaturg i scenarista, članovi, i Žarko Dragojević, filmski reditelj, predsednik dodeljuje:

Nagradu za celokupno stvaralaštvo i doprinos kinematografiji Srbije – Zdravku Randiću, filmskom reditelju iz Beograda. Zdravko Randić je svoje ime i svoje filmsko autorsko delo, na trajan i neizbrisiv način, uklesao u povest srpskog filma. Njegov neveliki opus od svega pet igranih filmova, u kojem središnje mesto zauzimaju filmovi Opklada i Tragovi crne devojke, i po značaju i po vrednosti, pripada onom razdoblju srpskog filma (kraj šesdesetih i početak sedamdesetih godina prošlog veka) u kojem se on, srpski film, svojim stvaralačkim dometom bio pročuo i snažno potvrdio ne samo na domaćoj filmskoj kulturnoj sceni nego i u širim evropskim okvirima. Istovremeno i paralelno, čak i posle odlaska u zasluženu penziju, Zdravko Randić je svojim neumornim i nesebičnim društvenim radom doprinosio uređenju kinematografskog života u nas, smirenom upornošću brinući o svim pitanjima i problemima srpskog filma, srpske kinematografije, i svih nas, filmskih radnika. Ostaje i po tome pregalački uzor.

Nagradu za filmsko stvaralaštvo u 2008. godini – Radoslavu Vladiću, filmskom snimatelju iz Beograda, za snimateljski rad u filmovima Odbačen, Turneja i Hitna pomoć. Radoslav Vladić, svome velikom i afirmisanom snimateljskom opusu dodao je u 2008. godini još tri uspešno snimljena filma: Odbačen, reditelja Miloša Radivojevića, Turneja, reditelja Gorana Markovića, i debitantski filma reditelja Gorana Radovanovića, Hitna pomoć. Potvrđujući svoj snimateljski dar i autentični filmski senzibilitet, Radoslav Vladić je i u ovim filmovima ostvario fotografiju visoke estetičke vrednosti, zavidnog tehničkog standarda i sebi svojstvene preciznosti.

Žiri je dodelio i dve posebne Povelje. Povelja za dorinos izdavaštvu u oblasti filmske kulture dodeljena je Izdavačkoj kući Clio i njenom glavnom i odgovornom uredniku Zoranu Hamoviću za ediciju Ars cinema. U veoma kratkom vremenskom periodu Izdavačka kuća Clio je učinila da dobijemo prevode na srpski jezik više od dvadeset relevantnih knjiga iz oblasti filmske istorije i teorije. Dodeljena je i Povelja Dragoslavu Agatonoviću, direktoru Dvorane Doma sindikata, za dugogodišnju uspešnu saradnju. Beograd, 17. decembra 2008. godine.

 

Rubrika: Vesti
Tag:
  • Facebook
  • Google+
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Orkut
  • Twitter
  • Digg
  • YouTube
  • Delicious