Novi Filmograf

PORTAL ZA BOLJU KINEMATOGRAFIJU

Kako umaći Omaru Šarifu?

Posle pune četrdeset i tri godine slavna francuska glumica Milen Demonžo, sredinom aprila 2007. godine, ponovo je boravila u Beogradu.

Bila je gost Francuskog kulturnog centra i Doma omladine povodom Festivala francuskog filma koji je svečano otvoren projekcijom filma Kalifornija, scenariste i režisera Žaka Fišija, u kome je igrala jednu od glavnih uloga.

Nekadašnja superzvezda francuskog i evropskog filma, seks simbol pedesetih i šezdesetih, jedna od najerotičnijih francuskih vedeta tog perioda, uz Brižit Bardo i Paskal Peti, pre pojave Katrin Denev, Fransoaz Dorleak i Ane Karine danas deluje sveže i raspoloženo, spremna za razgovor i druženje sa ljudima sa kojima je sarađivala 1964. godine na filmu Geze fon Radvanjija Čiča Tomina koliba. Film je većim delom sniman u studijima „Avala filma“ u Košutnjaku, u francusko-italijansko-zapadno nemačko-jugoslovenskoj koprodukciji. U filmu su, pored nje, igrali Džon Kicmiler, O. V. Fišer, Eleonora Rosi-Drago, Herbert Lom i Žilijet Greko.

Susret na konferenciji za štampu u Domu omladine protekao je u vedrom raspoloženju kome su umnogome doprineli Milen Demonžo i režiser debitant Fiši. Milen se nije mogla setiti u kom je hotelu boravila daleke 1964. godine, a ni jakog pića koje je kod nas prvi put probala i koje ju je oduševilo. U neobaveznom razgovoru otkrio sam joj da je boravila u hotelu „Metropol“, a da je piće bila crnogorska loza. Maglovito se setila grada, ušća i Kalemegdanske tvrđave, zapamtila je izuzetnu profesionalnost naših filmskih poslenika, ljubaznosti saradnika iz Beograda i jačine, ali i posledica loze.

Milen je rođena 29. septembra 1936. godine u Nici kao Mari-Elen Demonžo. Debitovala je na filmu 1953. godine, a svetsku slavu je stekla već 1957. ulogom u ekranizovanom komadu Artura Milera Veštice iz Salema uz Simon Sinjore i Iva Montana. Mladošću, erotičnošću i talentom bacila je u zasenak slavni glumačko-bračni par Sinjore–Montan, koji ju je tokom snimanja i pri promociji filma „ignorisao i tretirao krajnje neprofesionalno“. I pored toga lansirana je kao seksi plavuša izrazitog glumačkog potencijala. Prethodne godine u Sloveniji je glumila u francusko-jugoslovenskoj koprodukciji Kad dođe ljubav u režiji Morisa Kloša, zabavnoj romantičnoj komediji koja je odlično prošla kod gledalaca u Francuskoj. Naši gledaoci, osim pomenutih filmova, imali su priliku da je vide i u ostvarenjima: Dobar dan tugo uz Dejvida Nivena, Deboru Kar i Džin Siberg; Slabe žene uz Alana Delona, Paskal Peti i Žaklin Sasar; Maratonska bitka uz Stiva Rivza; Tri musketara uz Žerara Bareja i Žana Karmea; Fantom i Povratak Fantoma uz Žana Marea i Luja de Finesa; Furija u Bajiji uz Frederika Staforda i Rejmona Pelegrena; i Izlet na Tahiti uz Žan-Pola Belmonda i Filipa Noarea.

Tokom prijatnog ćaskanja saznao sam zašto je konferencija za štampu kasnila više od dva časa. Naime, aerodromske vlasti u Parizu jedva su je pustile da uđe u avion zato što joj je pasoš izdat na ime Mari-Elen Demonžo, a ne Milen Demonžo. Konačno su mlade policajce ubedili da je reč o istoj osobi, poznatoj filmskoj vedeti koja je punih dvadeset godina bila odsutna sa ekrana. Tokom braka sa režiserom i producentom Markom Simenonom, sinom slavnog pisca Žorža Simenona, osnovala je producentsku kuću „Kangaroo Films“, koja je posle Markove smrti postala „Gorilla Films“. Pomenula je velike probleme sa pokojnim mužem, njegovu bolesnu ljubomoru i svirepost koji su je odvojili od glume i javnosti.

Slab debitantski film Kalifornija, nastao po literarnom predlošku Žorža Simenona, označio je povratak Milen Demonžo na veliki ekran posle pauze od dve decenije. Ali, kako reče: „Bilo je važno ponovo stati pred kamere i početi novu etapu u karijeri.“

Kako sam, zahvaljujući prijatelju koji je radio na filmu Čiča Tomina koliba, više puta bio u društvu Milen Demonžo, bio sam iznenađen njenim čestim menjanjem soba u hotelu „Metropol“. Goreo sam od želje da saznam zašto je to radila, jer je hotel tada bio jedan od najelitnijih u gradu. U njemu su, pre i posle nje, odsedale najveće svetske filmske veličine. Na moje insistiranje da mi oda tajnu, isprva začuđena mojom memorijom i poznavanjem njene „tajne“, priznala je da je bukvalno bežala od Omara Šarifa koji je istovremeno boravio u istom hotelu. Kod nas tada nepoznati Šarif, istovremeno je u studijima „Avala filma“ igrao naslovnu ulogu u američkom superspektaklu Džingis Kan. Poznat kao šarmer i veliki zavodnik, po dolasku Milen u Beograd, prestao je da juri Beograđanke usmerivši svu pažnju na zavodljivu i neodoljivu Francuskinju. Milen je u dosluhu sa noćnim portirom menjala sobe samo da „umakne“ nasrtljivom i upornom Šarifu. (Vredno je pomena da je Šarifov svetski hit Lorens od Arabije, nastao 1962. godine, označio Egipćaninov proboj u holivudski film. Kod nas, film je prikazan tek 1969. godine!)

Milen mi je priznala da nikada nije videla film Čiča Tomina koliba, snimljen u tada popularnoj i prestižnoj tehnici superpanorame, u kome je igrala guvernantu. Setila se samo da je često menjala haljine i garderobu, i da su glumci različitih nacionalnosti govorili tekst na maternjem jeziku što je delovalo u najmanju ruku neobično. Zbog toga je saradnja među kolegama svedena na minimum, a crnogorska loza i povremeno druženje sa ljubaznim domaćinima ostali su joj u maglovitom sećanju. Zapamtila je i nekoliko izleta u okolinu Beograda, uglavnom organizovanih po privatnoj inicijativi domaćina. Kada sam joj rekao da je film, i pored dobrih glumaca i zahvalnog teksta, bio neobjašnjiv fijasko, i na umetničkom i na finansijskom planu, nimalo se nije začudila. Iznenadila ju je činjenica da se u ulozi crnačke pevačice u filmu pojavila poznata američka džez i bluz pevačica Irta Kit kojoj je glas „pozajmila“ još slavnija Ela Ficdžerald!

Na kraju druženja smo zaključili da je tokom šezdesetih Beograd bio jedan od vodećih evropskih filmskih metropola i da je u ateljeima „Avala filma“ boravio veliki broj slavnih režisera, snimatelja, producenata i glumaca sa obe strane Atlantika. Sa žaljenjem smo konstatovali da je taj romantični period, ne samo u Beogradu, već i u celoj Evropi, nažalost, nepovratno otišao u sećanje i povremene reminiscencije pri susretima prijatelja, poznanika i saradnika na međunarodnim koprodukcijama u kakve svakako spada i Čiča Tomina koliba.

 

Rubrika: Vesti
Tag:
  • Facebook
  • Google+
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Orkut
  • Twitter
  • Digg
  • YouTube
  • Delicious