Novi Filmograf

PORTAL ZA BOLJU KINEMATOGRAFIJU

Dečja prava, priroda i čovek

Dvadeset studenata produkcije, režije, kamere, dizajna zvuka i montaže iz petnaest zemalja sa pet kontinenata, podeljeni u četiri ekipe, na teritoriji četiri opštine sa tog prostora Srbije, tokom filmskog kampa na Zlatiboru snimili su dokumentarne filmove na zadatu temu „Deca i dečja prava“ i učestvovali u nizu pratećih programa.

Unapređivanje saradnje budućih domaćih i stranih akademaca, građenje uzajamnog poverenja i tolerancije, razvijanje filmskog stvaralaštva mladih i ostvarenje dečjih prava činili su okosnicu letos održanog Drugog međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija – Zlatibor ‘07“, čiji je pokretač i organizator Nezavisni filmski centar „Filmart“ iz Požege. Međunarodni dan mladih, 12. avgust, bio je dobro izabran trenutak za svečano otvaranje Drugog MSFK „Interakcija – Zlatibor ‘07“ u Velikoj sali Kongresnog centra „Srbija“ HTT Palisad. Do tada, studenti su za osam dana, od 4. do 11. avgusta, već snimili svoje filmove, potom su materijale montirali, obradili i postprodukcijski dovršili na Zlatiboru, i tako nastala ostvarenja mladih sineasta premijerno su prikazana, 19. avgusta, u istoj sali.

Premijere tih filmova u našem glavnom gradu dogodile su se dan uoči završetka tog kampa, 22. avgusta, u Dvorani Kulturnog centra Beograda, u čijoj Galeriji „Artget“ je bila i najava ovogodišnjeg početka tog kampa. U KCB održana je i uvodna radionica, sa ciljem da se učesnici upoznaju međusobno, kao i sa zadacima i dinamikom ostvarivanja tog projekta, te stanjem i položajem dece i dečjih prava u Srbiji. Svim ekipama u postizanju njihove umetničke i pedagoški plemenite misije volonterski su pomagali vodiči iz lokalnih zajednica.

Jedna grupa studenata odabrala je tako da u filmu, pod nazivom Druge boje, zabeleže dugogodišnju plodotvornu delatnost Centra za animirani film – CentAF i Doma kulture Čačak. Ovu saradnju predstavili su kroz priče polaznika dosadašnjih radionica (jedan od njih je narator), o tom vidu vrlo uspešnog podsticanja darovitosti mladih iz te sredine i drugih krajeva naše zemlje. Taj film snimili su studenti produkcije Miljana Nikolić sa Akademije umetnosti BK u Beogradu, režije Georgij Molodsov (Rusija), kamere Fernando Garsija (Meksiko), montaže i dizajna zvuka Adelina Kamelia Bihis (Rumunija) i filmske montaže Andre Markes (Portugalija).
Ekipa koja je snimala u Požegi, temu tog kampa predstavila je iz vizure religije. U osmominutnom filmu, nazvanim Iznad, poruku autora šalju zvuci svakodnevnih molitvi i tišina koja okružuje crkveni prostor, pozivajući na suživot i razumevanje za različitosti, koje proističe i od predaka nasleđenih i očuvanih tradicija, sa kojima se i danas sreću i uz ili pored njih odrastaju generacije dece širom planete. Sa istim redom zaduženja prema izboru budućeg zvanja, kao i u prethodnom slučaju, film su ostvarili studenti: Vladimir Borka sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Irena M. Borego (Španija – Kuba), Cem Geneske (Turska), Bafur Kvaku Avuah (Gana) i Ana Lagator sa Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Zlatiborska ekipa, koja je snimala u opštini Čajetina, bavila se istom temom kroz priču o mašti, koja je među preduslovima zdravog i vedrog detinjstva, kao i lepšeg pamćenja tog doba života do punog stasanja u odrasle i svih budućih odgovornosti svesne i savesne članove svoje uže i šire zajednice. Sam naziv filma Sutra kad sam bio mali početak je rečenice kojom meštanin Zlatibora uveseljava male goste koji rado odsedaju u njegovoj kući. U toj ekipi bili su studenti: Igor Lušić (Hrvatska), Aleksandra Urošević sa AU BK Beograd, Taina Galis (Velika Britanija – Češka Republika), Aleksandar Pavlović (Danska) i Vanina Milione (Argentina – Španija).

Užička ekipa temu dece obradila je kroz ispovest Milice Višnjevac, najboljeg đaka tamošnje Gimnazije. Njena uspešnost posebno privlači pažnju zato što sa brojnom porodicom živi u teškim uslovim izbegličkog kampa, u potpunoj neizvesnosti opstajanja, u njoj gotovo jedino poznatom životu pod tuđim krovom. Film o Milici, nazvan Reka bola, sa njenom istrajnošću i upornošću povezuje i legenda o reci Đetinji, u koju su bacana deca, a koja i dalje teče. Snimili su to studenti: Vanja Aćimović sa FDU Beograd, Kaveh Gareman (Iran), Predrag Radosavljević sa AU Novi Sad, Sara Johanson (Švedska) i Dimitris Tolios (Grčka).

Sva imena učesnika Kampa „Interakcija – Zlatibor ‘07“ navedena su upravo i zato što su u Srbiju stigli izborom između čak podnete 121 prijave kandidata iz 44 zemlje, na konkurs koji je raspisala organizacija NFC „Filmart“, čiji osnivač i direktor je preduzimljivi producent Dejan Petrović. O tome je odlučivala selekciona komisija u kojoj su bili režiser i profesor Sali Saliji iz Turske, producenti Danijel Pek iz Hrvatske, Radenko Ranković i Mirko Štark, i režiser Dragan Elčić. Potonjih troje članova komisije su i profesori na FDU Beograd, AU Novi Sad i AU BK Beograd, čiji studenti su šest odabranih domaćih učesnika tog kampa.

Međukontinentalni skup mladih sineasta, pored obaveznog dela, imao je i niz pratećih sadržaja. Tako je u okviru programa „Interskrin“ održano šest projekcija dokumentarnih, kratkih igranih i animiranih filmova studenata stranih i domaćih filmskih akademija. Dopunjeno je to i prikazivanjem ostvarenja nagrađenih na minuloj 36. reviji filmskog stvaralaštva mladih Srbije, filmova snimljenih u proizvodnji Ateljea „Varan“ i retrospektivom Osmog festivala studentskog filma, sve iz Beograda.

Time je postignut još jedan poseban cilj – izmeštanje kulturnog života iz samog središta prepunog kulturnih događaja i njegovo prenošenje i u unutrašnjost naše zemlje, što predstavlja još jednu vrednost ovakvih radnih susreta studenata. Desilo se to i 2006. godine, kada su se 22 učesnika Prvog MSFK „Interakcija – Zlatibor ‘06“, od 1. do 18. avgusta, bavili takođe inspirativnom temom „Priroda i čovek“. Učesnici su boravili u okrilju tih mesta i očaravajuće prekrasnih sredina, koje oduvek gostoprimljivo dočekuju sve dobronamernike, o čemu su snimljena četiri filma, uz peti „Film o Kampu“.

Prvi od tada nastalih filmova je UP, priča o sokolaru iz Čačka, koji je uspostavio interakciju sa pticama, a snimljen je na predivnim lokacijama Ovčarsko-kablarske klisure. Film su uradili studenti režije Aleksandra Marčenko (Ukrajina – Rusija), kamere Alicija Pal (Nemačka –Poljska), filmske montaže Kristina Erce (Meksiko – Velika Britanija), montaže i dizajna zvuka Pavle Nikić sa AU Novi Sad.

Druga ekipa snimila je film CQ, priču o mladiću Branku Iliću iz Arilja, koji se kao „otporaš“ istakao tokom protesta, prateći i njegov život danas i stav prema događajima iz oktobra 2000. godine. Sa istim redom zaduženja prema izboru budućeg zanimanja, kao i u prethodnom slučaju, taj film ostvarili su studenti: Nikita Sutirin (Rusija), Nina Šperanda (Hrvatska), Pavle Nikić i Nikola Cvijanović sa AU BK Beograd.

Treća ekipa, na teritoriji opštine Čajetina, svojim zapisom Unutar kruga bavila se srpskim predanjima o vilama, uz znatiželjnu upitanost da li postoje i gde se okupljaju, a film je snimljen na prekrasnim obroncima Zlatibora. To su učinili studenti Atefeh Kaldemoreza (Iran), Arpad Garbac sa AU Novi Sad, Marija Aranđelović sa FDU Beograd i Ivan Kastineiras Galjego (Španija).

Četvrta ekipa, u opštini Užice, napravila je film Čvor, posvećen sudbini žena zaposlenih u fabrici „Cveta Dabić“, koja godinama ne radi. To ostvarenje snimili su studenti Darko Soković sa AU BK Beograd, već pominjana Taina Galis (V. Britanija – Češka), Nenad Pirnat sa AU BK i Bruno Dias (Portugalija).

Posebnim Filmom o Kampu studenti Lina Litzte (Litvanija), Marina Keni (Irska), Sertak Kasaplar (Turska) i Milan Rakić sa AU BK Beograd zabeležili su sve važnije događaje u samom Kampu. Organizatori snimanja tri prethodno navedena filma bili su studenti produkcije Jovan Pantović sa AU BK Beograd, Hana Štark sa AU Novi Sad i Filip Vijoglavin sa AU BK.

Oba puta, zahvaljujući dobroj saradnji sa ambasadama i kulturnim centrima zemalja koje su imale svoje predstavnike na tom kampu, u okviru programa „Interšator“ (2006. godine program „Susreti“), učesnici su svakodnevno predstavljali kulturu i običaje zemalja iz kojih dolaze. Program „Interskrin“, prethodnog puta predstavljen pod nazivom „Filmsko platno“, pored studentskih ostvarenja predstavio je i filmove iz produkcije VFC „Zastava film“ u Beogradu, kao i dokumentarna dela režisera Dragana Elčića i Želimira Žilnika.

Život oba MSFK „Interakcija – Zlatibor“ time ne prestaje, jer su snimljeni filmovi tokom septembra prikazivani publici iz mesta njihovog nastanka. Potom su filmovi bili prikazani i na državnim televizijama, kao i u akademijama zemalja u kojima studiraju njegovi učesnici, a neki i na domaćim ili stranim filmskim festivalima, što će biti učinjeno i sada.

Očekuje se i da MSFK „Interakcija – Zlatibor ‘07“ u budućnosti dobije pomoć i ministarstava prosvete, nauke, ekologije i drugih republičkih, gradskih i opštinskih nadleštava, za toliko potreban povratak i ugrađivanje filmske – i šire medijske kulture u školske planove i programe svih nivoa obrazovanja, kao planetarna i civilizacijska tekovina.
Prethodno ne potire poznate ranije letnje filmske kampove, koji su priredili filmska kuća „Fiks Fokusa“ iz Beograda, CentAF iz Čačka i Regionalni centr za talente „Mihajlo Pupin“ iz Pančeva, čime priča o tom vidu stvaralaštva i edukacije mladih sineasta ne prestaje.

 

Rubrika: Vesti
Tag:
  • Facebook
  • Google+
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Orkut
  • Twitter
  • Digg
  • YouTube
  • Delicious