Novi Filmograf

PORTAL ZA BOLJU KINEMATOGRAFIJU

Apologija novije filmske piraterije

Kupili ste piratski DVIX/DVDod uličnog prodavca, prijatelji moji, i sada se žalite na očajnu, izbledelu sliku, na neke džakove prašine koju neko prosipa unutar drhtavih kadrova, na zatežuće, demonske zadrške zvuka i muzike?

Ali, ako ste bili upozoreni, zašto se žalite?

Piratski DVIX/DVD nikada ne pokazuje film čiji naslov nosi. Naravno da to ne može ni zakonito komercijalni, luksuzni odlivak istog filma. To je kao kada bi ste poslali svog kućnog robota da, umesto vas, pogleda kino-projekciju filma koji vas zanima. Ali, to je druga priča. Vratimo se piratskom DVIX/DVD. Šta on pokazuje? Pre svega – sam sebe. Kroz sebe, nameru onog ko ju je napravio. A ko je to? Pa, video-pirat, naravno. Taj CD/DVD je svedočanstvo njegovog lopovskog čina. Ali, još više, ona nam na delu pokazuje metod i sve sukcesivne faze krađe. Okolnosti, moguće smetnje: skrivene kodove upisane u sliku, koje treba hakerski prebroditi, ljuljanje male, skrivene DV kamere, s ramena, sa grudi, pod kaputom, u mraku sale ispod blještećeg platna… Natpisi na tajnom snimku DVIX/DVD, koja je poverljivo i izuzetno kontrolisano dobro proizvođača filma ili video distributera, svedočanstvo su o nebudnosti i potkupljivosti čuvara mastera.

Quis custodies ipsos custodes?  –  dobro pita Juvenal – Ko čuva čuvare?

I zapamtite, piratski CD/DVD ne pokazuje film, nego pirata. On je živi dokaz da je pirat film video, zašto i kako ga je video, i mnogo više – niko nije mogao sprečiti da ga ukrade ispred nosa onih trulo-bogatih kapitalista, koji svoju trulež čuvaju dvostruko: rasnim psima i elektronskim kerovima, koji kontrolišu prethodne. A trulež, ionako, samo trulež proizvodi. I zato je gotovo uvek zanimljiviji piratski DVIX/DVD, od samog filma za čiji se snimak ona izdaje.

Ali ovaj DVIX/DVD je i svedok, u klasi nepobitnog dokaza, da je čak i od Amerikanaca neko nešto uspeo da ukrade.

A znate kako to ide? Ko im danas ukrade, sutra će uspeti i da im poturi. Neki nekadašnji pirati, obogaćeni plenom, pretvaraju se u iskusne, rasne pse onog koga su do tada krali. I zdušno zagovaraju oštru zakonsku borbu protiv piraterije.

Zadržimo se samo na mediju filma – sve je veći broj onih koji se “pakuju” na CD, iako je rezultat te redukcije još pogrešnije informativan i još katastrofalniji po originalni estetski predmet. I uskoro će biti sve više onih koji, kao već legendarni prvi totalno digitalni film Star Wars Episode I: Phantom Menace, svesno računaju na to da neće biti samo bioskopski, nego i PC/digitalni spektakl. Ali piratski CD DVIX/DVD ovog predugog reklamnog spota za Lukasovu marketinšku kampanju prodaje “Star Wars” akcionih figurica, kompjuterskih igrica, jastučnica itd., definitivno se razlikuje od nekada tako moderne piratske video-kasete istog. Na “dobroj mašini”, kvalitetan DVIX/DVD odlivak filma doživljava se kao gledanje originalne video kasete/DVD. Samo je digitalni pirat sada nevidljiv. Nešto poput Robina Huda sa maskom. Iako je maskirani vitez u srednjem veku bio neshvatljiva kontradikcija – bilo je sramotno javno ne snositi odgovornost za sva svoja dela – danas je to neminovno. Moćna ruka novca u ovom veku već naveliko revidira istoriju. Pre nekoliko dana, eto, proglasili su Robina Huda – homoseksualcem. Kao da na oksfordovoj katedri za istoriju nisu baš uvereni da je krasti od bogatih kako bi se davalo siromašnim, danas, dovoljno strašan zločin. Ili su to (neka nam se ne prebaci da smo prećutali još jednu, ma kako neverovatnu, mogućnost) učinili – da mu podignu «rejting» i prikažu ga solidnijim, ozbiljnijim teroristom i sebe dostojnim neprijateljem?

Vi odlučite.

Rubrika: Vesti
  • Facebook
  • Google+
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Orkut
  • Twitter
  • Digg
  • YouTube
  • Delicious